Een verwoestende stalbrand, een aap die wegkwijnt in een kooi in een felverlicht lab, een man die zijn knuppel dreigend boven een zeehond houdt, kinderen die vuurwerk naar een hond gooien… Voel je het? Diep in ons hart vinden de meesten van ons dierenleed verschrikkelijk – en gelukkig maar. Misschien ben je daarom ook wel op deze pagina belandt (of misschien ook niet). Ik vind het in elk geval fantastisch dat je er bent! Want, hoe cliché ook, bewustwording is de eerste stap naar een mooiere wereld voor iedereen. De tweede stap is hier iets mee doen. Maar wat? En waar begin je?
Ik help je met de vraag “Hoe word ik veganist?“, stap voor stap. Met informatie op deze website en, als je behoefte hebt aan begeleiding, met persoonlijke coaching. Echt, ik ben zo blij dat er mensen zijn zoals jij die begaan zijn met het lot van andere dieren. Dank je wel daarvoor.
Er is nog veel diergebruik in deze wereld, des te belangrijker is het om hier samen iets aan te veranderen. Als je (recent) hebt besloten dat je veganist wilt worden, kan de informatie overweldigend voelen. I feel you! Daarom adviseer ik mensen die zich afvragen hoe je veganist wordt om eerst te begrijpen wat veganisme inhoudt (en dat bedoel ik niet alleen geen dierlijke “producten” gebruiken). Een goede motivatie is namelijk het halve ‘werk’. Weer een cliché! Laatste, beloofd.
Als je begrijpt wat veganisme betekent, dan wordt het vanaf hier alleen maar makkelijker. Mijn tip is om simpelweg te beginnen met je (dagelijkse) uitgaves onder de loep te nemen. Elke keer dat je geld uitgeeft, maak immers een keuze voor de wereld van morgen. Of je nu een lunch haalt bij de supermarkt, nieuwe schoenen koopt of een uitje aan het plannen bent. Voor veel mensen is voeding een logisch startpunt, omdat we elke dag eten (en drinken).
Grofweg zijn er vier categorieën te onderscheiden waar we andere dieren voor gebruiken:
Geen zorgen, want er zijn gelukkig ook ontzettend veel alternatieven. Misschien kocht je al eens proefdiervrije shampoo, plantaardige melk of schoenen zonder leer. Super! Op dit deel van de website deel ik hoe je dierlijke “producten” herkent en hoe je vanaf nu diervriendelijke keuzes kunt maken.